Kerjaya sebagai seorang penoreh getah tidak dipandang pada zaman dulu… Siapa yang keluaganya penoreh getah akan dianggap sebagai golongan bawahan… Mereka hidup kais pagi, makan pagi.. Kais petang, makan petang… Pendapatan sebulan pun hanya sekitar RM150-RM200 sahaja sebulan. Akan tetapi… sekarang tanggapan tersebut salah sama sekali… Jangan terkejut jika sudah ada penoreh getah yang pegi menoreh bawak iPhone 4!! Itu sudah menjadi perkara biasa… Rezeki sebagai seorang penoreh getah sudah bertambah… Alhamdulillah…

Cuti raya cina baru ni sempat saya menemuramah seorang kawan saya yang mana ayahnya seorang penoreh getah.. Pada mulanya saya terkejut kerana beliau cakap beliau sudah berhenti kerja (sebagai kerani) semata-mata untuk menjadi penoreh getah.. Memang respek!! Cara beliau bercerita sangat mengujakan! Ternyata beliau memang berbangga dengan kerjaya sebagai penoreh getah…

Mana tak bangganya, pendapatan BERSIH sebulan beliau sekarang ni adalah anggaran RM5k-RM9k!! Amazinggg!! Kerja 3 kali seminggu saja… Hari lain pegi memancing ikan.. Beliau bahagia dengan kehidupan beliau sekarang.. Oh! Seronoknya jadi seorang penoreh getah..

Harga getah yang naik tinggi ini ternyata telah merubah banyak gaya hidup dan pendapatan para penoreh.. Harga getah sekarang sudah melebihi RM8.00 sekilo.. Cuba anda kira, kalau sebulan anda dapat 1 tan, sudah RM8,000 dalam tangan.. seronok bukan? Oleh itu, marilah kita ramai-ramai menjadi penoreh getah.. hehe..

Harus diingatkan… Dalam untung tersebut, ada juga risikonya.. bagi penoreh getah di sebelah timur semenanjung, mereka akan terdedah dengan musim hujan di setiap hujung tahun.. Jadi, pada waktu ini, mereka tidak akan keluar menoreh kerana hujan selalu turun.. Jadi, hasil yang lumayan pada awal hingga pertengahan tahun inilah yang harus direbut oleh mereka.. supaya dapat backup untuk musim bah nanti..

Jom tinggalkan komen di bawah ini. Share kat atas sekiranya anda suka dengan post ini..

FAKTA: Harga Getah (Sumber Lembaga Getah Malaysia)

2005: (RM2.50 – RM3.00)

2006: (RM3.50 – RM4.00)

2007: (RM3.60 – RM4.00)

2008: (RM4.00 – RM5.00)

2009: (RM3.20 – RM4.00)

2010: (RM8.00 – RM10.00)

Related Posts with Thumbnails